ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ З ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А
З метою профілактики захворювання на гепатит А Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на вірусний гепатит А.
Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.
Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді, який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь якої кишкової інфекції є фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто називається хворобою брудних рук.
Дуже важливо не займатися самолікуванням. При появі перших ознак захворювання необхідно терміново до лікаря. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38.5 С протягом перших 2 – 3 днів, відчувається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді спостерігається блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива).
З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:
– ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;
– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
– воду з децентралізованих джерел (колодязів, тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв. дати відстоятися;
– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
– ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
– дотримуватись температурного режиму приготування їжі.
Пам’ятайте, що вірусний гепатит А, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Хмельницького районного управління
ГУДПСС в Хмельницькій області