Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ З ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А

Дата: 03.06.2025 10:41
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

 

З метою профілактики захворювання на гепатит А Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  нагадує, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на вірусний гепатит А.

Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді, який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь якої кишкової інфекції є фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто називається хворобою брудних рук.

Дуже важливо не займатися самолікуванням. При появі перших ознак захворювання необхідно терміново до лікаря. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38.5 С протягом перших 2 – 3 днів, відчувається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді спостерігається блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива).

З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

– ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;

– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

– воду з децентралізованих джерел (колодязів, тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв. дати відстоятися;

– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

– ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;

– дотримуватись температурного режиму приготування їжі.

Пам’ятайте, що вірусний гепатит А, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького районного управління

ГУДПСС в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних