Як уникнути отруєння грибами
Гриби – це дуже специфічний харчовий продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, вітамінів (В1, РР), мінеральних речовин. Клітковина - хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Крім того, гриби – це небезпечний харчовий продукт, який може стати причиною отруєння, а іноді й смерті.
В Хмельницькій області зарєєстрований перший випадок в 2025 році отруєння грибами. Хоча сезон збирання грибів ще не настав, проте люди вживають власноруч консервовану продукцію. В даному випадку жінка споживала попередньо законсервовані, а далі підсмажені сивульки (сироїжки).
За минулий рік найчастіше люди труїлися маремухами та дикорослими печерицями. Тому, не буде зайвим нагадати про профілактику отруєнь грибами.
Основними причинами отруєнь грибами є:
-
вживання отруйних грибів;
-
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників);
-
незнання або недостатнє знання ознак їстівних і отруйних грибів, хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
-
недбалість при збиранні і заготівлі.
Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно дотримуватись наступних правил:
-
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно та підлягають контролю.
-
Не купуйте гриби (свіжі, сушені, солені, консервовані) на стихійних ринках.
-
Уважно оглядайте гриби (звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки). Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання.
-
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
-
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
-
Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
-
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
-
Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду, збільшуючи концентрацію токсинів.
-
Ніколи не куштуйте сирі гриби.
-
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
-
Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який містяться в усіх грибах.
-
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
-
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
-
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
-
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Запам'ятайте. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Наполегливо радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!!!
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Хмельницького районного управління
ГУДПСС в Хмельницькій області