Шкідливі «вітамінчики»: чим небезпечні нітрати в продуктах
З настанням весни на прилавках супермаркетів з’явилося багато ранніх овочів і фруктів. Їх вигляд настільки спокусливий, що люди тягнуться за гаманцем, щоб принести на свій стіл свіжих «вітамінчиків». І далеко не всі покупці замислюються про те, що чим гарніші плоди, тим вони небезпечніші. Адже в них можуть міститися підступні нітрати.
Нітрати входять до складу азотистих добрив, що використовуються для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. У мінімальних дозах вони не шкідливі. Однак, якщо господар поля перестарався з підгодовування, фрукти і овочі можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я. І до того ж від нітратного отруєння постраждають всі системи організму. Адже шкідливі речовини вступають в реакцію з білком крові – гемоглобіном, внаслідок чого червоні кров’яні тільця припиняють постачати кисень до клітин. Внаслідок цього порушується обмін речовин, страждають нервова система і захисні функції організму. Якщо нітрати надходять в організм у невеликих дозах, але регулярно, то це загрожує появою серцево-судинних захворювань, нервових розладів.
Перші ознаки гострого отруєння нітратами виникають через 4-6 годин після вживання продуктів. Це нудота, задуха, посиніння шкіри і слизових оболонок, діарея. Стан супроводжується запамороченням, прискореним серцебиттям, загальною слабкістю, болями в потиличній зоні. Особливо небезпечна «хімія» для маленьких дітей і майбутніх мам.
Найбільше нітратів містять буряк, щавель, капуста, петрушка, кріп, редиска і огірки. У помідорах і часнику їх менше. Яскрава ознака нітратних овочів – насичене забарвлення, у фруктів немає жодного пошкодження. Основна кількість шкідливих речовин міститься в шкірці плоду і в місці біля плодоніжки. Нітратні овочі і фрукти найчастіше трапляються на стихійних ринках, оскільки там їх ніхто не перевіряє.
Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла відповідний лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.
Саме тому Хмельницьке районне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:
-
Купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.
-
Не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках.
-
Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.
-
Під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
-
Намагайтесь не купувати парникові овочі та фрукти, почекати поки з’явиться грунтова продукція.
-
З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Хмельницького районного управління
ГУДПСС в Хмельницькій області