Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ – ЇХ НЕДОПУЩЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА!!!

Дата: 17.09.2024 12:06
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

 

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ) – це велика група захворювань з ознаками загальної  інтоксикації  організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період – триває від декілька годин до 7 діб з моменту зараження.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції. Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).

Існують три шляхи передачі ГКІ: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудника інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій спостерігається значно рідше, в основному через забруднення питної води, внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушник, посуд, іграшки).

Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій  є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник  захворювання.

Профілактика:

  • дотримуйтесь правил особистої та санітарної  гігієни;
  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу та харчові продукти за безпечної температури та захищену від комах та гризунів;
  • використовуйте безпечну воду та свіжі продукти;
  • часто мийте руки з милом (після прогулянки, після туалету, перед споживанням їжі).

Пам’ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького  районного  управління

ГУДПСС  в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь