ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ – ЇХ НЕДОПУЩЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА!!!
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ) – це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період – триває від декілька годин до 7 діб з моменту зараження.
Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції. Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).
Існують три шляхи передачі ГКІ: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудника інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій спостерігається значно рідше, в основному через забруднення питної води, внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушник, посуд, іграшки).
Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Профілактика:
- дотримуйтесь правил особистої та санітарної гігієни;
- підтримуйте чистоту;
- відокремлюйте сиру їжу від готової;
- ретельно готуйте їжу;
- зберігайте їжу та харчові продукти за безпечної температури та захищену від комах та гризунів;
- використовуйте безпечну воду та свіжі продукти;
- часто мийте руки з милом (після прогулянки, після туалету, перед споживанням їжі).
Пам’ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом.
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Хмельницького районного управління
ГУДПСС в Хмельницькій області