Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Профілактика гострих кишкових інфекцій у дитячих колективах

Дата: 09.05.2024 14:28
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

 

Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції займають одне із перших місць. Діти є найбільш вразливими до ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, будь-який предмет тягнуть до рота.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, зараженими хвороботворними мікробами або мікробами, що виділяють дуже сильні токсини. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.

Симптомом гострої кишкової інфекції є діарея (рідкі або водянисті випорожнення щонайменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкова інфекція може спричиняти зневоднення, яке може загрожувати життю дитини.

Основні три шляхи передачі ГКІ:

харчовий - зараження відбувається через споживання продуктів харчування та готові з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки;

водний шлях передачі збудників інфекцій в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;

контактно-побутовий  шлях передачі - збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети побутового вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

 

Основними заходами профілактики ГКІ у дитячих колективах є:

  • контроль за санітарно-епідеміологічним станом дитячого закладу, забезпечення закладу питною водою гарантованої якості, задовільний стан систем водопостачання, каналізації, очищення, поводження з відходами; вжиття заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей;

  • контроль санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоку, дотримання технологій приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни персоналом, відсутність у персоналу гнійничкових захворювань та ознак ГКІ;

  • дотримання санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів у процесі приготування страв;

  • недопущення хворої дитини на гостру кишкову інфекцію до дитячого закладу;

  • спостереження за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими, вжиття протиепідемічних заходів та швидка ізоляція дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту та харчовою інтоксикацією;

  • здійснення контролю за дотриманням особистої гігієни дітей та персоналу, зокрема за миттям рук дітей перед прийманням їжі та після відвідування туалету;

  • забезпечення якісного проведення вологого прибирання, систематичного прибирання приміщень туалетних блоків, дотримання належного дезінфекційного режиму.

 

Хмельницьке районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Хмельницькій області повідомляє, щоб запобігти ГКІ у дітей, слід дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог в закладі, правила особистої гігієни, дезінфікуючий режим, здійснювати контроль за індивідуальним використанням дітьми одягу та речей!

 

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького  районного  управління

ГУДПСС  в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних