Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

КАШЛЮК – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

Дата: 26.04.2024 15:06
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

 

За даними державної установи «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони  здоров'я України» з 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк. Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.

За перші два місяці 2024 року в Україні зафіксовано 515  випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків.

За 2018-2024 (2 місяці) роки 95-97% випадків кашлюку реєструвалися серед дитячого населення віком до 17 років.

У 2023 році в Україні був зареєстрований летальний випадок від кашлюку у дитини віком до 1 року. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.

 

Кашлюк – це  гостре та   вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією кашлюку. Він легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як ГРВІ. У цей час хворий дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. 

Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні хвороби це дуже виснажує хворого. У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. Під час кашлю може відходити мокротиння. Цей період може тривати до 8 тижнів. 

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Запобігти кашлюку  можна! Основним засобом профілактики є вакцинація. Відповідно до національного Календаря щеплень вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем і будьте здорові!

 

Старокостянтинівського відділення

ДУ "Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб

МОЗ  України"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь