САЛЬМОНЕЛЬОЗ ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!
Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. Одним з найнебезпечніших інфекційним захворюванням вважається сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що відносяться до роду Salmonella.
Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони являють, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.
Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів. Заразитися дуже легко через кухонний інвентар, оскільки в сирому м’ясі можуть міститися бактерії, то буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити лише холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом, але краще для м’яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку.
Симптоми:
- діарея та температура вище 38,8 С понад три дні;
- кров у калі;
- рясна багаторазова блювота;
- сильна нудота;
- болі в животі;
- сухість у роті.
З метою профілактики сальмонельозу рекомендується дотримуватись основних правил:
- мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
- ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
- не допускати у приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготування обов’язково мити;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4 С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання.
Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість
уникнути зараження кишковими інфекціями.