A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

САЛЬМОНЕЛЬОЗ ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

Дата: 12.03.2024 11:20
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

 

Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. Одним з найнебезпечніших інфекційним захворюванням вважається сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що відносяться до роду Salmonella.

Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони являють, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів. Заразитися дуже легко через кухонний інвентар, оскільки в сирому м’ясі можуть міститися бактерії, то буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити лише холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом, але краще для м’яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку.

Симптоми:

  • діарея та температура вище 38,8 С понад три дні;
  • кров у калі;
  • рясна багаторазова блювота;
  • сильна нудота;
  • болі в животі;
  • сухість у роті.

З метою профілактики сальмонельозу рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • не допускати у приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготування обов’язково мити;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику  при температурі не вище +4 С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання.

Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість

уникнути зараження кишковими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь