A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 27.02.2024 14:10
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

 

Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що мають шкідливу дію (через розвиток у них шкідливих мікроорганізмів чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин). Харчові отруєння виникають у людей швидко, їх перебіг відносно легкий, тривалість перебігу декілька днів, практично одночасне одужання, але в окремих випадках, особливо серед дітей вони приймають дуже важкий характер і можуть закінчитися смертельним результатом. З моменту зараження до перших симптомів отруєння проходить від 15 хвилин до 2-3 годин.

     Симптоми хвороби:

  • підвищення температури;

  • загальна слабкість;

  • біль у животі;

  • діарея;

  • зниження або відсутність апетиту;

  • здуття живота;

  • нудота і блювота;

  • запаморочення;

  • низький тиск;

  • прискорене серцебиття.

    Одне із найбільш поширених джерел харчових отруєнь – продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, у першу чергу, Clostridium botulinum – збудник ботулізму. Також досить часто випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються за кімнатної температури на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, деякі молочні продукти, паштети). Здебільшого групові харчові отруєння виникають після проведення масових святкових заходів, весіль, ювілеїв тощо.

    З метою профілактики харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

  • не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

  • продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватися термінів їх зберігання;

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко - самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;

  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окоропом;

  • для пиття й приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

  • ретельно проварювати, тушкувати й просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалету;

  • вести боротьбу з мухами.

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

 

 

Провідний фахівець відділу державного

нагляду за дотримання санітарного

законодавства Хмельницького районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області                                                                   Людмила ГЕРАСИМОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь