A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Послуги служби зайнятості: відповіді на актуальні питання

Дата: 20.04.2022 09:32
Кількість переглядів: 295

 

«Як внутрішньо переміщеним особам отримати статус безробітного? Що робити, якщо документи втрачено?»

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено спрощену процедуру реєстрації як безробітних, умови призначення, терміни та розмір виплати допомоги по безробіттю.

Реєстрація відбувається в будь-якому центрі зайнятості України за місцем перебування громадянина.  Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилась, але не має документів, що підтверджують факт звільнення, періоди трудової діяльності та страхового стажу, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. 

До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату, страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається у мінімальному розмірі.

 

«Що робити, якщо особа не звільнилася з попереднього місця роботи?» 

Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю трудові відносини можна припинити наступним шляхом:  надіслати роботодавцю нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана  рекомендованим листом. Наразі у Верховній Раді України вже є проєкт закону щодо спрощення процедури реєстрації, ухвалення якого очікується найближчим часом. 

Якщо внутрішньо переміщена особа не має документів про трудову діяльність, заробітну плату, страховий стаж, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі тривалістю 180 календарних днів протягом двох років. Після надходження документів та відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до чинного законодавства.

 

«Чи зберігається виплата допомоги по безробіттю, якщо людина евакуювалася з місця, де ведуться активні бойові дії?»

В разі зміни місцезнаходження через активні бойові дії, припинення реєстрації в службі зайнятості в такому випадку не відбувається. Особа може звернутися до центру зайнятості за місцем поточного проживання для пошуку роботи та отримання виплати допомоги по безробіттю.

 

«Як працюють центри зайнятості в період воєнного часу?», «Чи є у переселенців пріоритети першості отримати роботу?», «Як зараз можна зареєструватися в центрі зайнятості?». Відповіді на ці запитання за посиланням https://is.gd/iHZ3YK.

 

Відділ інформаційної роботи, Хмельницький обласний центр зайнятості, пров. Шевченка,10, м.Хмельницький, Україна, 29000, тел: +38(0382) 65-74-18, +38(0382)76-46-42,  khm-ocz@kmocz.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь