A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

“Червона” зона відступила. “Жовта” зона - відключення електроенергії за борги

Дата: 20.01.2022 15:47
Кількість переглядів: 416

 

Кожен українець - споживач житлово-комунальних послуг. Можливість приготувати їжу на газу, світло, електрика, теплі батареї взимку - це все так увійшло в наше життя, що без цих послуг ми вже не уявляємо наш побут.

Тож отримуючи ці послуги, ми маємо не забувати і про обов’язок вчасно за них сплачувати.

Так, відповідно до Закону України від 15 липня 2021 року № 1657-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж” де встановлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його скасування заборонено:

- нараховувати та стягувати штрафи, пеню, якщо споживач несвоєчасно здійснив платіж за житлово-комунальні послуги;

- припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

Водночас, Хмельницька область з 15 грудня 2021 року перейшла до “жовтої” зони епідеміологічної безепеки.

Що це означає для споживачів електричної енергії?

А це означає, що з 17 січня 2022 року оператори системи розподілу, постачальники електроенергії та інші надавачі комунальних послуг набувають права відключати споживачів за борги.

Зауважуємо, що відключення може відбутися як за ініціативи Постачальника електричної енергії за борг, що виник протягом останніх трьох років (з 01.01.2019 року), так і АТ “Хмельницькобленерго” за борг, що сформувався до 01.01.2019 року.

Припинення повністю або частково постачання електричної енергії споживачу здійснюється згідно п.7.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2008 № 312: 

- оператором системи розподілу за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення;

- електропостачальником за умови попередження споживача не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня відключення;

Дізнатися про наявність заборгованості перед АТ “Хмельницькобленерго” споживачі можуть у web версії Особистого кабінету споживача енергоресурсів" - розділ “Інформація” (Стан розрахунків з ОСР) або ж зателефонувавши до Кол-центру Товариства за одним із номерів:

*0 800 50 50 62 (безкоштовно)

*0 382 75 52 00 (за тарифами міських розмов).

Сплатити заборгованість можна в банківських відділеннях, сервісах інтернет-банкінгу або онлайн-сервісах прийому платежів. Важливим є правильний вибір надавача послуг, обрати потрібно саме відповідний район електричних мереж АТ “Хмельницькобленерго”.

Наостанок нагадуємо: у випадку відключення за заборгованість відновлення енергопостачання можливе лише після повного її погашення, а також оплати вартості повторного підключення!

Принагідно зазначаємо, якщо виникають додаткові питання щодо конкретної ситуації, за роз′ясненнями та юридичними консультаціями громадяни можуть звертутися до Старокостяфнтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Миру, 36, м. Старокостянинів, Хмельницька область

Телефон: (03854) 4-54-75


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь