A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Спалювати опале листя шкідливо не лише для здоров’я, але й для гаманця

Дата: 23.10.2021 12:46
Кількість переглядів: 902

 

З настанням холодів у нас прийнято прибирати свої земельні ділянки. Восени громадяни спалюють опале листя, навесні - торішню траву, гілки. Мешканці приватних житлових будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб.

Шкода люди не розуміють, що листя палити не можна - це загрожує і довкіллю, і здоров'ю людині. Навіть невелике загорання на городі може перекинутися на траву, а звідти - на торфовища, ліси. За кілька десятків секунд загораються гектари. Через спалювання листя і трави в атмосферу викидаються шкідливі речовини - чадний газ, окис азоту, канцерогенні сполуки.

Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

Адміністративна відповідальність.

13 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу", яким внесено зміни до статті 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Відтепер штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків складає:

* для громадян: від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 - 6 120 грн);

* для посадових осіб: від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300 - 21 420 грн).

Кримінальна відповідальність.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, караються:

* штрафом від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91 800 - 15 3000 грн);

* або обмеження волі на строк від двох до п'яти років;

* або позбавленням волі на той самий строк. 

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються:

* позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

 

Куди звертатися, якщо палять траву та сухостій?

  1. По-перше, до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій (101).

  2. По-друге, в поліцію (102). Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана протягом 15 днів розглянути справу та оштрафувати порушника.

 Конституція України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, а значить – кожен має законне право боротися з цим явищем. 

 Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: 31101, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел. (03854) 4-54-75. (ел. пошта: starokostyantyniv.khmelnytskyi@legalaid.km.ua).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь