A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миролюбненська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Як успадкувати земельну ділянку, якій не присвоєно кадастровий номер?

Дата: 27.04.2021 13:34
Кількість переглядів: 1019

 

Фото без опису

 

У зв’язку із прийняттям Верховною радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», що запускає ринок землі сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року, великої актуальності набуває питання щодо набуття права власності на земельні ділянки. Спадкування є однією з підстав набуття такого права. Тому варто зосередити увагу саме на особливих випадках, що виникають при  спадкуванні земельних ділянок.

Відповідно до чинного цивільного законодавства, спадкування, у тому числі й спадкування земельних ділянок, здійснюється за законом та за заповітом. Право власності на земельну ділянку в порядку спадкування переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Проте, можуть виникнути проблеми, без вирішення яких неможливо оформити свої спадкові права на земельну ділянку. Наприклад, спадкування земельної ділянки, в якої відсутній кадастровий номер.

При оформленні спадкових прав на земельну ділянку перевіряється чи внесені відомості про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру, тобто чи присвоєний земельній ділянці кадастровий номер.  Часто трапляється так, що земельна ділянка належала спадкодавцю на праві власності на підставі Державного акту на право приватної власності на землю, проте в Держаному земельному кадастрі відсутні відомості щодо присвоєння такій земельній ділянці кадастрового номеру. В цьому випадку процес оформлення спадщини на земельну ділянку затягується у зв′язку із необхідністю вчинення дій щодо внесення земельної ділянки до Державного земельного кадастру та отримання відповідного витягу. Для того, щоб отримати витяг з Державного земельного кадастру на земельну ділянку, яка не має кадастрового номеру, можна звернувшись до землевпорядної організації, що має в своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників,  оскільки, у ч. 3 ст. 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» передбачено, що державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою власника земельної ділянки або уповноваженої особи. Такою особою може бути спадкоємець земельної ділянки, який прийняв спадщину.

Спадкоємець замовляє в землевпорядній організації виготовлення технічної документації зі встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Землевпорядна організація має виконати геодезичні роботи і розробити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки у строки, встановлені договором. Землевпорядна організація розробить технічну документацію щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), погодить її у необхідних установах та отримає витяг з кадастру. При цьому варто зауважити, що технічна документація щодо встановлення меж земельної ділянки розробляється на ім’я спадкодавця, а сам витяг з кадастру видається на ім’я спадкоємця, що зазначений в запиті нотаріуса.

Після отримання витягу необхідно звернутись до нотаріуса для завершення процедури видачі свідоцтва про право на спадщину та проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

Принагідно нагадуємо, якщо виникають додаткові питання щодо конкретної ситуації, за роз′яснення та юридичними консультаціями громадяни можуть звертутися до Старокостяфнтинівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Миру, 36, м. Старокостянинів, Хмельницька область

Телефон: (03854) 4-54-75

E-mail: starokostyantyniv.khmelnytskyi@legalaid.km.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь